Tanárok

Davoux Boriska

Puli csoport

Chicagóban születtem és itt nőttem fel.  Kiskoromtól kezdve a helybeli magyar iskolákban és a 19. sz. Hunyadi Mátyás cserkészcsapatban aktiv voltam mint tag vagy diák. Gimnáziumi érettségim után a főiskolai diplomát biológiából végeztem német minorral a University of Illinois, Chicagói egyetemen.  Mesterképzést pedig a Cleveland, Ohio melletti John Carroll egyetemen végeztem, szintén biológiából. Később a cserkész csapatunknak 4 évig voltam parancsnoka. Egy évvel a mesterképzés után az Abbott Laboratories cégnél kezdtem dolgozni. A cég központja Chicago egyik északi külvárosában van. Az Abbott diagnosztikai részlegén a diagnosztikai vizsgákkal foglalkozom mint minőségi szakember. Idén töltöm be a 25. évemet a cégnél. Idén az igazgatósági szerepemen kívül a Puli csoport foglalkozásain segítek, ahol a diákok a Segédtiszti magyarságismereti cserkészvizsgára készülnek. Családommal (férjem, lányaim Olivia (19 éves) és Júlia (16 éves)) Green Oaksban élünk. Szeretünk kirándulni, síelni, társas játékokat játszani, utazni és a kutyusunkkal, Heidival játszani.

Demeter Edith

Vizsla csoport

Szerencsésnek és hálásnak érzem magam, hogy Erdélyben (Székelyföldön) születtem és Chicagóban nőttem fel, és hogy részt vehetek ebben a két kultúrában. Fiatal koromban hasonló módon jártam magyar iskolába, mint a Csík Hágó Iskolába járó gyerekek. Mivel csodálatos és emlékezetes élményeim és emlékeim vannak a gyerekkori magyar iskolámról és tanáraimról, remélem, hogy részem lehet egy hasonlóan csodálatos és emlékezetes élményben a következő generáció számára. Marianna és Gabi mellett én vagyok az egyik tanára az élénk 8-9 éves korosztálynak, a Vizsla csoportnak. A tanítás mellett cserkészvezető vagyok a Hunyadi Mátyás Cserkész Csapatban. A magyar iskolán és cserkészeten kívül teljes munkaidőben dolgozom. Szabadidőm nagy részét unokaöcsémmel töltöm.  Szeretek utazni, olvasni, táncolni, zenét és podcastokat hallgatni és főleg nevetni.

Fodó Katalin

Bodza csoport

1984 ben Erdélyben Avasfelsőfaluban születtem. Vámfaluban nőttem fel, ahol testvéreimmel minden nyári vakációnkat a családi hegyiháznál állatok tenyésztésével és az ahhoz szolgáló munkálatokkal töltöttük. Tanulmányaimat magyarul majd románul folytattam. Mivel én vagyok a fiatalabb a családban így sajnos egyetem elvégezéséhez szüleim támogatásában nem kaptam részt, így liceum után, egyetem helyett egy 2 éves szakmai iskolát végeztem Szatmárnémetiben, segéd gyógyszertári szakon. 7 évig dolgoztam segéd gyógyszerészként két gyógyszertárnak. Nagyon szerettem a munkámat. 2011 ben jöttem az Egyesült Államokba férjemmel és az akkor 3 éves fiúnkkal, Kevennel. Kevennel 2012-ben csatlakoztunk a Csík Hágó Magyar Iskolához. 2016-ban megszületett a második fiúnk Eric. Eric születését követően magánválalkozásba keztem, amiben jelenleg is dolgozom. Nagyon szeretem a természetet mivel ott növekedtem fel. Sajnos munkám miatt nincs sok szabad időm, de ha tehetném többet szeretnék a természetben lenni és a gyerekekkel foglalkozni. Egyik vágyam, hogy megtanuljak zongorázni. Jelenleg a Bodza csoportot tanítom társammal Timivel.

Geréb Szende

Bóbita csoport

Erdélyben, egy Székelyudvarhely melletti kis faluban nőttem fel. Középiskolai tanulmányaimat Székelyudvarhelyen végeztem, majd Kolozsváron a Babes-Bolyai tudományegyetem közgazdaságtan szakán tanultam. 2001-ben jöttem az Amerikai Egyesült Államokba, Chicagóba, ahol a NEIU egyetemen szereztem bölcsészettudományi diplomát. Férjemet 2002-ben ismertem meg Chicagóban, aki ugyancsak magyar. Két gyerekünk van: Eszter lányunk 8 éves és Magor fiunk 7 éves. Arlington Heights-ban élünk. Eszter másfél éves kora óta jár a Csík Hágó Magyar Iskolába, Magor magzat kora óta. A gyerekek születését követően rövid időn belül főállású édesanya lettem és otthonunkban kisgyerekek felvigyázásával foglalkozom. Családommal igyekszünk aktív életet élni télen-nyáron, sízünk, szaladunk, biciklizünk, úszunk, túrázunk, lehetőségeink szerint kirándulunk. A chicagói magyar közösségi élet tevékeny részesei vagyunk és szívvel-lélekkel dolgozunk magyar identitásunk megőrzéséért. Jelenleg Józsa Emesével a Bóbita csoportot tanítom, akik most harmadikosok. Összesen heten vannak a csoportunkban és mind lányok.

Haranth Emese

Iskola 1 csoport

Erdélyből származom, a hegyekkel körülvett Nagybányáról. A természet szeretete és az állatokról való gondoskodni vágyás talán már velem született. Cserkészként és később őrsvezető- és segédtisztként gyakran túráztunk és táboroztunk. Innen utam Kolozsvárra vezetett, ahol pszichológiát és szociális munkát tanultam a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Az itt töltött évek alatt természetesen nemcsak a könyvtárban ültem, hanem jó néhány cipő talpát elkoptattam az Ördögtérgye Néptáncegyüttesben. 2004-től élek Chicagóban és környéken. Magánvállalkozóként dolgozom. Nagyon fontos számomra, hogy itt is magyar közösségek tagjai legyünk. Kislányommal, Magdával ötödik éve járunk és tanítunk a magyar iskolában. Idén a kiscserkész nyakkendő is felkerült. Szabadidőmben, ha lenne, olyan sok dologgal foglalkoznék, hogy ha azt mind felsorolnám, másoknak nem maradna itt hely. De majd egyszer sokat olvasok, kirándulok, jógázom és tanulok valami újat. Jelenleg az Iskola 1 csoportot tanítom.

Jackson Stétz Gabriella

Vizsla csoport

Pécsett születtem és öt évesen költöztem családommal Chicagoba. 7 éves korom óta cserkészkedek és a cserkészetnek köszönhetem azt, hogy az Illinois State University-n tanári szakot tanultam és végeztem. Férjemet 1995-ben ismertem meg tanulás közben Németországban. Két gyerekünk van: Nóra lányunk 17 éves és Áron fiunk 14 éves. Gyerekeink az iskola kezdete óta járnak a Csík Hágó Magyar iskolába. Jelenleg Mariannával és Edithtel a Vizsla csoportot tanítom. Összesen 11 diák van a csoportunkban.

Jókay Jutka

Puli csoport

Több mint tíz éve tanítok a Csík Hágó Magyar Iskolában.  Jelenleg a 16 éves Puli korcsoportot tanítom.  Chicagoban születtem Jókay Lajos és Zoltáni Enikő harmadik gyermekeként. Szüleim 1945-ben menekültek, és 1956-ban ismerkedtek meg Chicago környékén.  Édesapám dunántúli, édesanyám Zemplén megyei.  Mély szálak kötnek Magyarországhoz és magyarságomhoz.   Úgy édesanyám mint édesapám belénk nevelték a magyarság iránti szeretetünket és hűségünket.  Kiskorunk óta folyamatosan magyarul beszéltünk a családban, továbbá cserkészkedni és hétvégi magyar iskolába jártunk.  Később pedig testvéreim és én a Kastl magyar gimnáziumba jártunk 2 évig.   A hetvenes évek végén még nem látogattunk rendszeresen Magyarországra, így tehát a cserkész, magyar iskola és kastlis élmények alapozták meg számomra a magyar közösséget. Jelenleg a chicagói 19. Hunyadi Mátyás cserkészcsapat parancsnoka vagyok. Szorosan együttműködünk a Csík Hágó Magyar Iskolával és cserkészeink többsége a Csík Hágó Magyar Iskola tagja.   Gyermekeim is cserkészkednek és szintén járnak a Csík Hágó iskolába. Sok tapasztalatom van gyerekekkel, nemcsak a cserkészeten, több táborban és hétvégi iskolában, hanem azért mert a hivatásom logopédus egy általános iskolában.  Szeretem a munkámat, főleg mert érzem azt, hogy valójában tudok segíteni.  Cserébe diákjaim mindig megnevettetnek és jól megértjük egymást. Bár szüleimnek 1945-ben el kellett hagyniuk Magyarországot, mindig hűek maradtak magyarságukhoz. Családunkban sosem volt kétséges, hogy ott, ahol tudunk, szolgáljuk a magyar ügyet. A sors úgy döntött, hogy én Amerikában igyekszem ezt megtenni.

Józsa Emese

Bóbita csoport

Erdély szívében, Brassóban születtem majd 14 éves koromtól Budapesten nőttem fel. Itt végeztem el a Kodolányi János Főiskolát ahonnan 2006-ban közgazdászként diplomáztam. Ez idő alatt Budapesten a T-Mobile székház központjában dolgoztam. Ugyancsak 2006-ban érkeztem Chicagóba. Itt a szállodaiparba vezérelt sorsom és azóta szállodák pénzügyi döntéseit segítem. Kilenc évig a Hilton szállodaláncnak majd most közel hat éve egy neves konferenciaközpont pénzügyeseként dolgozom. Férjemmel és  7 éves Lilien lányommal Bloomingdale-ben élünk. Hobbim elsősorban a testi és szellemi kikapcsolódás a természetben. Szeretünk utazni, világot látni, más kultúrákat megismerni. Jelenleg a Bóbita csoportot tanítom.

Kádár Andi

Iskola 1 csoport

Medgyesen, Erdélyben, születtem és nőttem fel. Már fiatal koromban elkerültem otthonról, a középiskolát Székelyudvarhelyen végeztem, majd Kolozsváron a Babes-Bolyai egyetemen gazdasági informatikát tanultam. 2003-ban Chicagóba vezetett utam és azóta is itt élek. 2018-tól járunk a Csík Hágó Magyar Iskolába 2 éves kisfiammal Bennettel, a legkisebb csoportban, a bölcsiben kezdtünk. Jelenleg az óvodás csoportot tanítom, és öröm velük foglalkozni és a kíváncsiságukat fejleszteni. Szabadidőnkben sokat biciklizünk ha az időjárás megengedi, szeretünk olvasni  és kirándulni.

Mazzarisi Regina

Magyar Róka csoport

Budapesten születtem és a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szereztem üzemgazdász diplomát rendszerszervezés szakon. 25 évesen kerültem az USA-ba egy IT projectre. Férjemmel, Tonyval itt Chicagóban ismerkedtem meg. Lányaink, Lucia és Emilia, kiskoruk óta a Csík Hágó Iskola diákjai. A kezdetektől fogva aktívan segítem az iskolát. 2 évig vezettem a bábszínházat, 2012-től vagyok az iskola informatikai ügyintézője és a Magyar Róka csoport tanára. Diákjaim ma már 17-18 évesek. 6 éves korukban az én osztályomban kezdtek el tanulni magyarul írni és olvasni. Csodálatos látni, hogy 12 év alatt milyen nagyok és okosak lettek. Szeretem a természetet. Szeretek kirándulni, olvasni és új dolgokat megismerni. Szívesen töltök időt a családommal, a barátainkkal, és a nyulunkkal Cocóval.

Nádas Gyula III.

Új Méhecskék/Zöldfülű csoport

1976-ban születtem, Chicagóban. 2003-ban szereztem meg a doktorátusomat gyógyszerészetben. Azóta egészségügyi tanácsadó vagyok. Felsőfokú oktatásban is néha tanítok. Gyermekkoromban sokat cserkészkedtem és 1994-ben váltam segédtisztté. Három fiammal már 6 éve járunk a Csík Hágó Magyar Iskolába és feleségemmel, Nádas Tímeával, már 5 éve tanítjuk együtt a Zöldfölű csoportot. Idén nyáron megszülettek iker kislányaink és várjuk azt az időt, hogy ők is be tudjanak kapcsolódni a Csík Hágó Magyar Iskola közösségbe.

Nádas Tímea

Új Méhecskék/Zöldfülű csoport

1991-ben születtem, Chicagóban. A gimnázium befejezése után hazaköltöztem Magyarországra. A Balassi Bálint Intézet hallgatója voltam egy évig, majd beiratkoztam csecsemő-és-kisgyermek nevelő-gondozói szakra. Azután pedig gyermek- és ifjúság felügyelő OKJ-t szereztem. 2014-ben visszaköltöztem Chicagóba. 2015-től 2020-ig bölcsődében dolgoztam. 2015-től egyetemi hallgató vagyok, jelenleg klinikai pszichológia mesterszakon. Több mint 10 évig cserkészkedtem gyermekkoromban. A három (mostoha) fiam nem beszél magyarul, ezért a Csík Hágó Magyar Iskola aktív tagjai vagyunk mindannyian. A gyermekek apjával, Nádas Gyulával, tanítunk mind a ketten már 6 éve a Zöldfülű csoportban. Idén augusztusban iker lányaink születtek. 

Stétz Andrea

Kerekerdő csoport

Pécsett születtem és 9 évesen költöztem szüleimmel Chicagóba. A University of Illinois egyetemen pénzügyi szakon végeztem. Egy pár év munkatapasztalat után Budapestre költöztem és 5 évet töltöttem ott. Mindvégig bankban dolgoztam és továbbra is a Citibankban dolgozom, idén már 20 éve. Miután visszaköltöztem Chicagoba, elvégeztem egy Executive MBA programot, ismét a University of Illinoisban, és ott ismertem meg férjemet, Craig Darraht.  10 éves korom óta cserkészkedem és a cserkész vezetői képzésnek köszönhetek sok praktikus leckét, amit az iskolában is hasznosítok.  Iskolánk alapítása óta tanítok egy-egy osztályt, jelenleg a Kerekerdő csoportot tanítom. 10 diákom van akik 15-16 évesek. 2015-től 2023-ig vezettem az iskolát mint igazgató.

Szabó Misi

Iskola 1 csoport

Sepsiszentgyörgyön, Erdélyben nőttem fel majd elkerültem szülővárosomból Kézdivásárhelyre, ahol óvó-és tanítóképzőre jártam. A kollégiumi éveim során több képzésen vettem részt, ahol a magyar hagyományaink alapjait sikerült  megerősíteni. Népi  táncot, klasszikus táncot tanultam,  és különböző hangszereken is megtanultam játszani, mint például a gitár, furulya és zongora. Később jogot tanultam Kolozsváron, és egyetemista éveimet követve, 2003-ban kikerültem Chicagóba, ahol azóta is tartózkodom a családommal. 2018-ban  kezdtünk el  a Csík Hágó Magyar Iskolába járni az akkor 2 éves fiammal, Bennettel. Először  a Bábszínház szervezőknek segítettem, majd a 2018-2019-es tanévben az iskola igazgatóság tagja lettem, ami mellett az Iskola 1. osztály egyik tanára vagyok.

Szabó Szofi

Óvoda 2 csoport

A Nyirségből származom, Nyiregyházáról, ahol zenetagozatos éveimet Debrecenben az agrár-mérnöktanár szak elvégzése követte. Chicagóban 2013 óta élek, ebből öt éven át táncoltam a Borozda csoport tagjaként, kislányom, Júlia születésig. Ekkor végeztem el a Kerekitő Mondókás-móka módszertani továbbképzést, felelevenitvén a magyar népdalainkat, mondókáinkat, amiből szülőként Julcsinak, és immáron, nyáron született kistestvérének, Tibornak is átadok. Bár vegyes, magyar-angol ajkú család vagyunk, fontosnak tartjuk a magyar nyelv és kultúra átadását a gyermekeinknek. Igy 2022 tavaszától, a pandémia után nagy örömünkre csatlakoztunk Julcsival a Csikhágó legifjabb csoportjához. Ezt ősztől, mint a Nyitnikék, Ovi2, csoportot vezetem a három-négy évesekkel. Családilag szivesen barangoljuk a környékbeli tájakat, erdős részeket, farmokat - noha a nagyobb, túrás hegyek váratnak magukra, mig az apraja cseperedik.

Székely Hanna

Süni csoport

Erdélyben, Szatmárnémetiben születtem. Gyermekként elég sok egeszségügyi kihívásom volt, a családorvos úgy jellemzett, hogy: "izeg, mozog, falra maszik". Mivel elég sok időt töltöttem a kórházak és rendelők táján, úgy gondoltam hogy ha "nagy leszek", gyermekorvos szeretnék lenni. Az évek során ez a vágyam egy kicsit átalakult és fogorvos lettem. 6 éves koromtól tagja voltam a szatmári kosárlabda csapatnak 18 éves koromig - amikor Marosvásárhelyre költöztem, egyetemre. Nagyon szép emlékeket szereztem az ott töltött 6 év folyamán. Ott ismerkedtem meg a férjemmel. 2003-ban az Egyesült Államokba költöztünk. Laktunk Traverse City-ben, Bostonban, de otthonunknak Chicago környékét választottuk  - többek között a magyar kultúra ápolására nyújtott rengeteg lehetőség miatt. Három  nagyszerű kislánynak vagyok az anyukája, akik az iskola fennállása óta boldogan tesztelik a tanáraik tűrőképességét. Szabadidőmben nagyon szeretek kirándulni, túrázni, a természetben lenni. Érdekes tudnivaló rólam, hogy nincs Facebookom és a közkedvelt applikációkat esetleg hallásból ismerem. A fogászati technológiából a legújabbat mindig felfedezem, de a magánéletben nem vagyok technikai zseni. 2020  kihívásait a rendszeres jógázással próbálom pozitívvá tenni.  Ennek az évnek a változásai tették lehetővé, hogy az iskolában taníthassak és a lehetőségért nagyon hálás vagyok. Jelenleg a Süni csoportot tanítom.